Húsvéti kedvezmény akár 50% 🐰 Csak 2024.04.07-ig!

Vászonképek: 5 érdekesség, amely lehetséges, hogy meglepi Önt

Színesíteni a világot képfestéssel egy egyedülálló emberi tevékenység, amelyet szó szerint már ősidők óta művelünk! Kiválasztottunk Önök számára 5 olyan érdekes vászonképet, amelyekről nem tudott.

 

1. Apelles legvalósághűbb vászonképe

Az ókori görög festő, Apelles részt vett egy versenyen, hogy megfesthesse a legrealisztikusabb festményt. Az egyik legenda szerint a szőlőt olyan valósághűen festette meg, hogy a madarak pihenni jártak hozzá. Amikor a madarak megpróbálták lecsípni a szőlőt a képről, Apelles nyerte meg a versenyt. A szőlőt olyan valósághűen festette a vászonra, hogy még a madarakat is becsapta.

 

2. A velencei festők az egész világon elterjesztették a vásznat

A sűrű szövésű kenderszövetet a 16. században kezdték általánosan használni az olasz reneszánsz idején. A velencei festők előnyben részesítették a vásznat, mert nedves környezetben is lehetőséget nyújtott az alkotásra. Az általánosan használt fapanelek sok nedvességet szívtak fel és deformálódtak. Ráadásul a velencei festőknek nagy vászonkészletük volt, mivel ebből az anyagból készültek a haditengerészet számára is a vitorlák. Velencétől a vászonfestés technikája gyorsan elterjedt az egész világon, és kiszorította az addig használt fatáblákat.

 

Vászonkép

 

3. Ellentmondásos kiskutya a vásznon

A Szovjetunióban minden művésznek át kellett mennie egy speciális művészeti bizottságon, amely jóváhagyta a vászonra készült képeket. A bizottság tagjai többnyire semmit sem tudtak a művészetről. Ezért a művészeknek néha be kellett őket csapniuk, hogy elfogadják alkotásaikat. Egyszer az egyik szovjet művész egy kis kutyát festett a kép sarkába, és ez lett a fő vitatéma a művészeti bizottságban. Az ítélet az volt, hogy a képet csak akkor hagyják jóvá, ha a művész eltávolítja a kutyát.

 

4. Műtárgykölcsönzés Németországban

Néhány német városban van nyilvános "művészeti könyvtár", ahol 3 hónapra kölcsönözhet műalkotásokat (vászonfestményeket vagy kisplasztikát) többnyire helyi művészektől, kis 5 eurós biztosítási díjat fizetve. A képet hazaviheti, és privátban is élvezheti. Soha nem unható meg, mivel három hónap után ki tudod cserélni egy másikra.

 

5. Fényképes kép vászonon: Mindenkiből lehet művész

Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, nem csoda, hogy egyre több művész fordul a digitális művészet felé művészi alkotásait illetően. Egyszerű vászonnyomatok készíthetők bármiből – legyen szó fényképről, digitális művészetről vagy gyermeke kedvenc rajzának beolvasásáról. Tartós, megfizethető és többféle méretben. Ezek a fényképes képek vásznon lehetővé teszik, hogy mindenki művésznek érezze magát anélkül, hogy fel kellene vennie az ecsetet. Megvan már a fényképes képe?

 

5 részes virágos kép

 

Tehát szándékosan. Mely érdekesség fogta meg legjobban?

A fotó forrása: Gario.hu