Tavaszi akció tökéletes kedvezményekkel 😍 Az akció csak 2024.04.21-ig tart!

Egy-vagy többrészes falikép

Szeretné megfelelően berendezni otthonát, és már tudja, milyen motívumot, színeket választana, de a fejében még kavarog egy kérdés, miért áll néhány kép több részből, más képek pedig egy részből? Milyen képet válasszunk méretben és dizájnban? A válaszokat ezekre a kérdésekre a következő sorokban igyekszünk megadni.

 

Általában nagyobb falra illetve nagyobb térbe válasszon nagyobb formátumú képeket, kisebb falakra illetve terekbe kisebb képet. A falikép - ha dekoratív funkcióját megfelelően kívánja betölteni - nemcsak témában és színében, hanem méretében is a térbe kell illeszkednie. Ha például egy olyan képet akaszt fel a falra, amely alig fér el egy falon, ahol sok a bútor, és nincs elég hely a további dekorációhoz, akkor a hely zsúfoltnak fog tűnni, és maga a mű szépsége nem fog kiteljesedni. Ezért mindig ügyeljen a tér egyensúlyára.

 

5 részes vászonkép

 

A csupasz fal (bútorok nélkül, vagy minimális bútorral - például csak ülőhellyel) elbírja a nagy méretű műalkotást, akár egészben, akár többrészes faliképként. Ellenkezőleg - ha egy bizonyos atmoszférát szeretne létrehozni egy olyan térbe, amely többé-kevésbé különféle tárgyakkal zsúfolt, válasszon vagy atipikus képformákat (hosszú és keskeny, vagy három kis négyzet egymás alatt), vagy elszórt kisebb képek rendszerét és a hasonlók.

Ha elég nagy felülettel rendelkezik, amit szeretne felélénkíteni, és nem tudja eldönteni egy nagy formátumú egyrészes- vagy többrészes összeállított nagy formátumú kép között, próbálja meg elképzelni, hogy a falikép hogyan egészíti majd ki a belteret. Általános szabály, hogy ha a képen a színek kontrasztban vannak a fal többségében (különösen a kép háttere), akkor célszerű több részből álló képet választani, pl. háromrészes képet. Ha a képen látható színek megegyeznek a fal színével, vagy a bútorok, illetve dekorációk színével, bátran egy nagy formátumú egyrészes képet válasszon, érdekes, jellegzetes központi motívummal.

 

1 részes vászonkép

 

Az is igaz, hogy a panorámaképen alapuló képek (városok, természeti tájak, stb.) többrészes falikép kivitelben jobban kiemelkednek, míg az egyes részek eltérő dimenziójúak és egy-egy központi témára fókuszáló képek (1 jellegzetes virág, portré, vagy olyan tárgy, amely arányosan deformálódna elválasztással) jobban ábrázolható egyrészes falikép kivitelben.

A fotó forrása: Gario.hu