Tavaszi akció tökéletes kedvezményekkel 😍 Az akció csak 2024.04.21-ig tart!

Hogyan készítsük elő a falat a tapéta ragasztása előtt

Ahhoz, hogy a tapétánk minél tovább örömet okozzon Önnek, fontos a fal megfelelő előkészítése a ragasztás előtt. A tapéta ragasztása előtt elkészítettük a fal előkészítéséhez szükséges utasításokat. Mit kellene tennie a tapéta felhelyezése előtt?

 

A tapéta nem tapad jól zsíros, piszkos falakra, régi tapétára vagy falfestékre. Ezért fontos a falak megfelelő előkészítése. A fal előkészítésének számos sajátossága van a fal típusától, felületi minőségétől és a rekonstrukció korától függően. A ragasztás előtti egyes lépések általában a következőképpen oszthatók fel:

  1. Falsimítás
  2. Faltisztítás
  3. Alapozó festék
  4. Fal nedvesítése 24 órával a telepítés előtt
  5. Tapéta ragasztása és sok móka

 
Tapéta ragasztási alap előkészítése

 

Hogyan készítsük elő a falat a tapétára?

A falak simítása a tapéta ragasztása előtt

Kezdje azzal, hogy eltávolítja a régi szögeket a falból. Ezután töltse ki az összes szöglyukat, repedést és egyéb falegyenetlenséget, és simítsa ki kiegyenlítő masszával. Ne becsülje alá ezt a lépést, mert az egyenetlenségek megnehezíthetik a tapéta ragasztását és ronthatják az összbenyomást. Ha van egy régi festék a falon, ami leválik, csiszolja szárazra.

 

Hogyan tisztítsuk meg a falakat?

Itt az ideje a falak tisztításának és zsírtalanításának. Ha penész jelent meg a falon, penészesedésgátló szerrel alaposan távolítsa el. Ezután mossa le a falat és zsírtalanítsa szappanos vízzel, mosószeres vízzel vagy meleg vízzel ecetes vízzel. Hagyja a falat jól megszáradni, majd porszívóval távolítsa el a port a falakról.

 

Alapfesték

A csiszolt és megtisztított fal alapozást érdemel. Ez az, amely "lezárja" a falat, és megakadályozza a nedvesség felszívódását. Amellett, hogy a fal kevésbé lesz érzékeny a penészre, a tapéta hosszabb ideig tart. Az alapfesték lehető legjobb tapadását úgy érheti el, ha előzetesen felviszi az penetrációs szert. A háttérképek szatén és félfényes bevonatokon fejlődnek a legjobban. Válasszon egy fehér alapozó festéket.

 
Alapozó a tapéta ragasztása előtt

 

24 órával a tapéta ragasztása előtt

Ha az otthona friss falfelújításon esett át, vagy új épületben lakik, akkor valószínűleg kihagyhatja ezeket a lépéseket, és elkezdheti fotótapétával díszíteni a falat. 24 órával a tapéta ragasztása előtt nedves textíliával enyhén nedvesítse be a falakat. Nagyon körültekintően dolgozzon, ne akarja, hogy a falak nedvesek legyenek, vagy tönkremenjen a fényezés.

 

Tapéta ragasztása

A tapéta ragasztása előtt készítsen elő egy speciális ragasztót. Javasoljuk a Pronicel tapéta ragasztót, melyet webáruházunkban is megvásárolhat. Folyamatos keverés mellett vízben jól fel kell oldani. Tapétázás előtt a keverék nem tartalmazhat csomókat. A tapétatartozékok segítenek a tapéta ragasztásában. A minőségi tapéta spatula, henger, kefe és papírszalag nélkülözhetetlenek lesznek.
Tapetovacie príslušenstvo

Különböző falak előkészítése tapéta felragasztásához

Valószínűleg nincs otthon tökéletes fala. Minden felületnek bizonyos sajátosságai vannak. Tippjeink vannak a különböző típusú falak előkészítéséhez a tapéta ragasztása előtt.

  • Festett gipszkarton: Egyszerűen mossa le különféle felületekre használandó szappannal, és hagyja megszáradni. Adjon hozzá egy alapozót, és hagyja teljesen megszáradni a tapéta ragasztása előtt. Ha a festett falakon lyukak, horpadások vagy repedések vannak, feltétlenül töltse ki őket egy vinil spatulával.
  • Új gipszkarton: Ha a gipszkarton még nincs alapozva, a legjobb, ha alkid alapozót használunk, amely kiválóan védi a gipszkartont a penésztől. Ezután vigyen fel egy réteg akril alapozót a kívánt színben.
  • Faburkolatok: A fa panelek tapétázása egy kicsit több munkát igényel. A falakat fényességeltávolító oldattal kell lemosni. Ezután az egyes panelek közötti hornyokat spatulával ki kell tölteni, és egyenletesen csiszolni kell. Mossa le a falat, hagyja megszáradni, és folytassa az alapozóval. Senki sem fogja elhinni, hogy a tapéta alatt faburkolat van.
  • Gipszfalak: A régebbi házakban gyakran van gipszvakolat. Tapétázás előtt vigyen fel egy réteg akril alapozót az egyik alkid alapozóra.
  • Meglévő háttérkép: A régi tapéta kezelésének legjobb módja az eltávolítása. Ne tapétázzon régi tapétára. Használhat tapétaeltávolító oldószert nehezen eltávolítható papírra. A tapéta eltávolítása után töltse ki a lyukakat, és csiszolással simítsa ki a sérült területeket. Alkalmazzon megfelelő alapozót.
  • Erősen egyenetlen falak: Ha falai különösen egyenetlenek, és a csiszolás nem elegendő, új vakolatot kell felvinnie a falra, és ki kell simítania a falakat. A tapéta ragasztásánál akadályt jelenthet a nagyon erős egyenetlen fal.


Ne feledje, hogy a tapéta jól tapadását a falhoz úgy biztosíthatja legjobban, ha jól lesimítja a falat, megtisztítja és akril alapozóval befejezi a bevonatot. Minden falat hatékonyan fel lehet készíteni az új tapétára és a "legnehezebb" lépés az Ön számára az lesz, hogy széles kínálatunkból fotótapétát válaszon.

VÁLASSZON FOTÓTAPÉTAT

 

A fotó forrása: Pexels.com, Gario.hu