Tavaszi akció tökéletes kedvezményekkel 😍 Az akció csak 2024.04.21-ig tart!

Faliórák - Hogyan válasszuk ki őket helyesen és hová helyezzük el?

A faliórák nemcsak praktikus belsőépítészeti kiegészítők, hanem olyan elemek is, amelyek bármilyen teret feldobhatnak. Ha valami újat és főleg érdekeset szeretne otthonába varázsolni, érdemes megfontolnia, hogy egyszerűen csak egy órát helyezzen a falra. Ebben a cikkben megnézzük, hogyan válasszuk ki a megfelelő faliórát, és hova helyezzük el, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a praktikus, de legfőképpen esztétikai képességéből.

 

1. Az óra méretei és elhelyezése

A falióra kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak arányait és méretét magához a helyiség méretéhez és a bútorokhoz viszonyítva. Ha nagy nappalival rendelkezik, akkor egy nagyméretű órát akaszthat a falra, amely a szoba domináns elemévé válik. Ezzel szemben, ha kis lakása vagy szobája van, akkor válasszon egy kis órát, amely nem lesz túl nagy hatással a szobára.

Ezenkívül fontos figyelembe venni az óra elhelyezését is. A falióra ideális helye az, ahol a lehető legtöbb ember fogja látni. Például a nappaliban a kanapé fölött, vagy a konyhában vagy az étkezőben az étkezőasztal fölött. Az óra elhelyezésekor fontos figyelembe venni a magasságot is, hogy az óra jól látható és könnyen leolvasható legyen.

 

Nagy faliórák

 

2. Óra stílus

Fontos a szín és a stílus figyelembevétele is. Ha modern belső térrel rendelkezik, választhat egy minimalista kialakítású, egyszerű vonalvezetésű órát. Ha viszont a hagyományosabb stílust kedveli, válasszon egy díszesebb kialakítású órát, vagy egy régebbi órát, amely retrónak tűnhet.

Az óra színének illeszkednie kell a belső tér színéhez és a szobában található kiegészítőkhöz. Ha például zöld a fala, az órának olyan zöld elemeket kell tartalmaznia, amelyek tökéletesen bele tudnak illeszkedni a szoba általános megjelenésébe.

 

3. Az óra típusa

A piacon ma már rengeteg különböző típusú falióra létezik, ezért fontos átgondolni, hogy milyen típusú órát szeretsz a legjobban, és milyen funkciók fontosak számodra.

Hagyományos faliórák

A hagyományos faliórák általában fából vagy fémből készülnek, és klasszikus, elegáns megjelenésűek. Nagyon gyakran részletes vésésekkel díszítettek, és római számokkal ellátott fém számlapjuk van. Ez az óratípus remek választás azoknak, akik szeretik a klasszikus retro stílust.

Modern faliórák

A modern faliórák különféle anyagokból készülnek, többek között a már említett fából, fémből vagy üvegből. Általában egyszerűek és minimalisták, letisztult vonalakkal és egyszerű számlapokkal. Sok ilyen óra nagyon érdekes megjelenésű, amely például LED-ekkel lenyűgöző hatást kelthet.

Digitális faliórák

A digitális faliórák elektronikus számlapokkal rendelkeznek, és az időt digitális számjegyekkel jelenítik meg. Általában műanyagból vagy fémből készülnek, és modern, futurisztikus dizájnnal rendelkeznek. Ez a fajta óra kiváló választás azoknak, akik szeretik a "high-tech" kiegészítőket a belső térben.

Retro vagy vintage faliórák

A retro vagy vintage faliórák úgy vannak kialakítva, hogy hasonlítsanak a régi órákra. Általában fából vagy fémből készülnek, és régi, vintage megjelenésűek. Ez az óratípus remek választás azoknak, akik szeretik a különleges tárgyakat vagy a régi, történelmével rendelkező darabokat.

 

Retro faliórák 

4. Óra jellemzői

Az esztétika mellett fontos figyelembe venni magának az órának a funkcionalitását is. Egyes órák különböző funkciókkal rendelkezhetnek, például mérhetik a szoba hőmérsékletét és páratartalmát, vagy megjeleníthetik a dátumot, ami néha igazán hasznos lehet. Egy másik funkció lehet ébresztőóra, vagy ébresztő a feledékenyek vagy alvók számára.

 

5. Óra felszerelése

Az óra falra szerelését helyesen és mindenekelőtt biztonságosan kell elvégezni. A faliórákat általában tiplik és csavarok segítségével szerelik fel, de speciális zsanérokkal is rögzíthetők. Fontos, hogy olyan helyet válasszon, ahol jól láthatóak lesznek, és hogy ne érje őket közvetlen napfény és nedvesség.

Ha nem biztos benne, hogyan kell helyesen felszerelni az órát, bármikor kérhet szakmai segítséget, vagy kereshet falióra-felszerelési útmutatót az interneten.

 

Modern falióra a nappaliba

 

6. Óra karbantartása

Mint minden fogyasztási cikk esetében, itt is fontos a rendszeres karbantartás. Ha elemmel működő órája van, győződjön meg arról, hogy az elemeket időben és rendszeresen cseréli. Ha zsanérokkal ellátott órája van, győződjön meg róla, hogy azok jól rögzítve és zavartalanul vannak. Ezután rendszeresen tisztítsa meg a számlapot és az órát a szennyeződésektől és a portól.

 

Következtetés

A faliórák nagyszerű lakberendezési tárgyak bármely otthon vagy akár iroda számára. Amellett, hogy lehetővé teszik az idő nyomon követését, nagyszerű dekorációs elemként is szolgálhatnak. Legyen szó klasszikus óráról, a nappaliba falióráról, konyhába szánt falióráról vagy gyermek falióráról, az óra kiválasztásakor mindig figyeljen az esztétikumra, a típusra, a funkcionalitásra, a megfelelő felszerelésre és karbantartásra. Reméljük, hogy ez a cikk segített Önnek új és álmai faliórájának kiválasztásában.

A fotó forrása: Gario.hu